Achterzetramen leveren een aardgasbesparing van 21,9%

De bewoners van het Dobbelmannklooster hebben in 2019 bij wijze van experiment lexan achterzetramen in een gezinseenheid aangebracht. Als WBVG hebben we hier al eerder iets over gepubliceerd, zieĀ https://www.wbvg.nl/bewoners-verduurzamen-creatief-en-efficient/. Andere panden met enkelglas bleken geĆÆnteresseerd in deze oplossing, daarom delen we hieronder de eerste voorzichtige resultaten over een jaar bekeken.

De bewoners van de betreffende eenheid hebben hetĀ gasgebruik wekelijks gemeten en bijgehouden via www.mindergas.nl. Om het gasgebruik van verschillende jaren te vergelijken is gebruik gemaakt van de ‘graaddagen‘-methode. Graaddagen zijn rekeneenheden die men gebruikt om aan te geven of het een strenge of milde winter was. Kort door de bocht: als je je jaarlijks verbruik deelt door het aantal gewogen graaddagen krijg je een reĆ«el beeld van je gebruik.Ā Het benodigde rekenwerk wordt gelukkig door een computerprogramma op de mindergas-website gedaan.

De meting over 2020 geeft een aardgasbesparing aan van maar liefst 21,9% ten opzichte van 2019. Dat is heel veel, maar de gasmeter liegt niet. De betreffende gezinsruimte wordt al jaren wekelijks bemeten. Een vergelijking met voorgaande jaren is dan ook goed te maken. Een prachtig resultaat, we zijn dan ook erg benieuwd naar de voorgenomen uitbreiding van de proef om een meer representatief beeld te krijgen. Niet alleen de graaddagen zijn van invloed, ook de ligging van de eenheid binnen het pand, de samenstelling van de bewoning etc. To be continued!Ā 

 

Posted in Geen categorie, nieuws |