WBVG in Vrij Nederland, deel 2

De woongroep is populair, maar het is nog niet zo makkelijk om er een te beginnen. Terwijl gemeenschappelijk wonen een hele hoop voordelen kan bieden: het is goedkoper en vooral gezelliger. Waarom maakt de overheid het dan zo ingewikkeld om er een op te zetten?

Dit is het thema van een tweedelige serie in Vrij Nederland over “het nieuwe samenwonen”.

Vorige week deel één, lees nu deel twee!

Uit het artikel:

“Een oplossing zou zijn als woningcorporaties ervoor zouden kunnen kiezen het beheer van hun panden in handen van collectieven van bewoners te geven. Zij kunnen een pand dan omvormen tot woongemeenschap. De WBVG doet dat, vanuit het ideaal dat collectief wonen beter wonen is en dat het geregel en kosten voor de corporatie scheelt. Maar tot nu toe is zij de enige.

‘Er komen gewoon steeds meer regeltjes en ons lukt het door dertig jaar ervaring nog om passende oplossingen te vinden,’ zegt Smits. ‘Andere woningcorporaties beginnen daar niet aan.’ De WBVG helpt daarom steeds vaker andere corporaties. Smits krijgt daarnaast aanvragen van bewonerscollectieven uit het hele land, maar van de wet mag hij alleen in de regio Nijmegen/Arnhem opereren.”

Posted in nieuws |