Pontanusstraat 18-22 (de Pontanus)

 

Stichting de Pontanus

Pontanusstraat 18-22

6524 HG Nijmegen

 

Ligging: Galgenveld, Nijmegen-Oost

Huidige aantal bewoners: 11, verdeeld over drie woongroepen

Gemeenschappelijke ruimtes: gedeelde keukens en sanitair, dakterrassen en een strookje grond aan de achterzijde

Werkruimtes: meerdere kleinschalige bedrijfjes op de begane grond (#20)

Bouwjaar (voor zover bekend): 1889 en 1928

Oppervlakte: 1040 m2 bebouwing, 30 m2 tuin

WBVG-pand sinds: 1987

Vroegere functie van het pand: onder andere paraplufabriek Gelria en meubelzaak Korpershoek

 

Op zaterdag 9 april 1980 wordt Pontanusstraat 20-22 gekraakt. Voordat het leeg kwam te staan diende het gebouw (tot in de jaren ’50) als paraplufabriek, daarna als diepvriescentrale en weer later als meubelwinkel. Na de kraak ontwikkelde de Pontanus, zoals de krakers het pand aanduidden, zich snel tot hét actiebolwerk van Nijmegen. Tot de verbouwing in 1985 vonden er onder anderen de volgende activiteiten plaats: een kraakkroeg, vrije radiozender Radio Rataplan, een theaterzaal, de eerste Voedsel Koöperatie (Voko), anarchistische boekwinkel De Klinker met het kraakspreekuur (De Klinker verhuisde later -via de Westland aan de St, Annastraat- naar de Grote Broek), een uitgeverij, drukkerij de Vrije Druk, een sappenperserij en het Anti-Militaristisch Buro. 

In 1987 werd het pand aangekocht en eigendom van de WBVG. Bij de legalisatie werd ook nummer 18 aangekocht en aan de Pontanus toegevoegd. Vandaag de dag is de Pontanus in rustiger vaarwater terechtgekomen.

Op de verdiepingen van nummer 22 en op nummer 18 wonen momenteel 11 mensen, een hond en wat katten. Op de begane grond en in de kelder vinden diverse activiteiten plaats. Deze activiteitenruimtes (#20) worden gebruikt door zowel bedrijfjes als ideële en sociaal-maatschappelijke organisaties. Zo biedt het pand onder andere onderdak aan twee drukkerijen en een massagepraktijk maar ook de vrouwenrechtswinkel en een fietswerkplaats voor (uitgeprocedeerde) asielzoekers vinden er een plek. De volledige opsomming vind je hieronder:

Joelle’s yoga & ayurveda
Massagepraktijk Pontanus
Janssen Repro 
zeefdrukkerij Kurtface
Praktijk Bodhi. Opvoeden en groeien met Mindfulness 
Lisa ter Berg. Energetische therapie en persoonlijke coaching 
Vrouwenrechtswinkel. Gratis juridisch advies, voor vrouwen, door vrouwen
Stichting Gast fietswerkplaats. Stichting Gast helpt asielzoekers die onder schrijnende omstandigheden leven.