Laauwikstraat 100-148, Karl Marxstraat 101 (IEWAN)

 

Woonvereniging IEWAN 

Laauwikstraat 100 t/m 148
6663 CM Lent
www.iewan.nl

 

Ligging: Vossenpels-Zuid, in stadsdeel Nijmegen-Noord

Huidige aantal bewoners: 44 volwassenen en een flink aantal kinderen, verdeeld over appartementen, gezinswoningen en drie woongroepen
Werkruimtes: geen

Gemeenschappelijke ruimtes: een atelier, een werkplaats, een logeerkamer en het activiteitengebouw ‘De Kleine Wiel

Bouwjaar: 2015

Oppervlakte: ? m2

WBVG-pand sinds: 2015

 

In Lent vind je het grootste strogebouw van Nederland, maar de omvang van het gebouw is niet eens zo bijzonder in vergelijking met hoe de bouw tot stand is gekomen. Bewoners, vrijwilligers en professionele bouwvakkers werkten zij aan zij aan dit complex van 24 sociale huurwoningen, opgetrokken uit stro, leem en hout. En nu we toch bezig zijn met opscheppen: IEWAN heeft geen rioolaansluiting, afvalwater wordt gezuiverd door een helofytenfilter (kort door de bocht: een rietveld). Wasmachines gebruiken grijs water (opgevangen regenwater) en toiletten spoelen door met het gezuiverde afvalwater uit het helofytenfilter. Zo worden vele hectoliters drinkwater bespaard. Stroom wordt voor een groot deel opgewekt met PV-panelen. Verwarming vindt plaats met behulp van een grote pelletkachel en warm tapwater wordt verwarmd met warmtepompen.

De Kleine Wiel tot slot. Dit is een gebouw in de tuin van IEWAN. De zaal van de Kleine Wiel biedt ruimte aan optredens, bijeenkomsten, cursussen en workshops. Ook vind je op de begane grond van De Kleine Wiel Voko Lent, een gezamenlijke biologische provisiekast van de bewoners en buurtbewoners.

Op de verdieping van de Kleine Wiel bevindt zich (jawel) De Verdieping, waar freelancers uit Iewan en de omliggende wijken gebruik kunnen maken van een co-werkplek, een praktijk- en een overlegruimte. Oh, en wat is dat met die naam? IEWAN staat voor Initatiefgroep Ecologisch Wonen Arnhem Nijmegen. Maar in de volksmond heet het ook wel Strowijk, net zo makkelijk. IEWAN is gerealiseerd in samenwerking met Talis.