Inspirerende avonden met de WBVG op 31/1 en 1/2

Bestuurder WBVG en voorzitter De Warren spreken tijdens programma Pakhuis de Zwijger en de Architect over Goed Wonen

Goed wonen vraagt om een huis dat ruimte biedt aan wat je nodig hebt en meebeweegt als je behoeftes veranderen, maar ook een straat waarin je je buren spreekt en een wijk waar je trots op bent.

Hoe we in Nederland allemaal zo fijn mogelijk kunnen wonen is een maatschappelijk, maar ook een architectonisch vraagstuk. Mogelijke antwoorden zijn te vinden in voorbeelden uit het verleden, slimme plattegronden, trefzekere details en nieuwe gemeenschappelijke woonvormen. Dat blijkt in het nieuwste magazine Goed wonen.

Magazine van de Architect over ‘goed wonen’.

Sprekers

Op 31 januari brengen we de editie tot leven in Pakhuis de Zwijger met enkele woningbouwexperts. Hoofdredacteur van de Architect Merel Pit modereert het programma. Aanwezig bij deze avond zijn:

Bernard Smits¬†is bestuurder van Woningbouwvereniging Gelderland. Vanuit die positie zet hij zich in voor collectief wonen in zelfbeheer. Hiernaast is hij de medeoprichter van Cooplink, de landelijke vereniging voor woonco√∂peraties. Hij noemde die woonvorm naast koop en huur ‘d√© derde woonvorm’, tijdens een¬†interview¬†met Charlotte Thomas.

Chandar van der Zande is voorzitter van de bekendste wooncoöperatie van Nederland: De Warren. Vijftig bewoners bouwden samen een woongebouw met Natrufied Architecture. De 36 wooneenheden zijn 20 tot 70 vierkante meter groot en delen het sanitair en de keuken.

Gus Tielens, architect en samen met Mike Korth oprichter van korth tielens architecten. Het bureau werkt voornamelijk aan bruggen en woningbouw. Bij beide opgaven draait het om het maken van stukken stad ‚Äėwaar we in geloven‚Äô, vertelde Tielens in een interview met¬†de Architect. Recente voorbeelden van sociale woningbouw van het bureau zijn¬†Spaarndammerhart¬†in samenwerking met Marcel Lok_Architect en de¬†Eenhoornblokken.

Architect¬†Marieke Kums¬†richtte in 2010 STUDIO MAKS op, nadat ze klaar was met haar studie aan zowel het MIT in Boston als de TU Delft. Het internationale ontwerpbureau wil nieuwe omgevingen cre√ęren voor allerlei soorten mensen, op elke denkbare schaal: van stedelijke regio‚Äôs tot steden en van gebouwen tot kunstinstallaties, maar ook woningbouw. Kums behoorde in 2018 tot de veertig meest veelbelovende architecten van Europa.

Marcel Barzilay is architect, afgestudeerd in restauratie en hergebruik. Na zijn studie werkte hij in Namibi√ę en Twente aan een breed scala projecten: onderwijs- en zorggebouwen, stedenbouwkundige plannen en interieur, maar ook woningbouw. In 2016 richtte hij het bureau MB/a op en in 2018 Barzilay+Ferwerda woon+wijkvernieuwers, samen met Ruben Ferwerda. Het duo specialiseert zich in de jarenzestig- en zeventigstad.

Vincent van der Klei is oprichter van en partner bij Studioninedots. Het bureau heeft zich ontwikkeld in het transformeren van complexe, stedelijke locaties, waar ze de gebouwde omgeving vervlechten met het sociale weefsel van de stad. Een recent voorbeeld hiervan is sociale woningbouwcomplex De Jakoba in de wijk Overhoeks in Amsterdam-Noord.

Fotograaf¬†David Meulenbeld¬†stelt een slideshow samen van de foto‚Äôs die hij maakte in Kattenbroek, de fantasierijke woonwijk in Amersfoort van stedenbouwkundige Ashok Bhalotra uit de jaren tachtig. In de woonwijk stuitten hij en redacteur¬†Charlotte Thomas op onder meer woningen met kattenoren, ‚Äėru√Įnewoningen‚Äô en een bastion van een brandweerkazerne.

 

Het CPO-platform Nijmegen organiseert een inspiratie-avond op 1 februari in Nijmegen

‘Inspiratie-avond wonen zonder grenzen(2)‚Äô

Op 18 maart 2023 Heeft het CPO-platform Nijmegen een eerste Inspiratie dag ‚Äėwonen zonder grenzen georganiseerd‚Äô. Op donderdagavond 1 februari 2024, organiseren we in samenwerking met gemeente Nijmegen de tweede inspiratieavond!

Het is een bijeenkomst die gericht is op ori√ęntatie en ondersteuning van mensen die op zoek zijn naar nieuwe vormen van wonen en er veel vragen over hebben (kleiner, duurzamer, samen).

We organiseren ‚Äėronde tafelgesprekken’ rondom vier thema‚Äôs.

  • Gemeente-initiatieven
  • Wooncollectief zoekt leden en v.v.
  • Een CPO worden, wat komt erbij kijken
  • Info over woonco√∂peraties/collectieven opzetten

Wil je meer weten, heb je vragen, kom dan op 1 februari 19.30 uur naar Roomsch Leven (Heijendaalseweg 239) en geef je op via https://shorturl.at/kuvK8

Het CPO-platform Nijmegen

Posted in nieuws |