Huize Bethlehem

Afgelopen september zijn we na een langdurige  en gedegen voorbereiding gestart met de verbouwing van Huize Bethlehem in Nijmegen, een monumentaal klooster in de oude benedenstad. Begin 2014  kwam vanuit de eigenaar (een stichting zonder winstoogmerk) de vraag om tegen gepaste vergoeding het onderhoud voor hen te verzorgen waarop wij ja hebben gezegd, we vinden het een sympathieke club met een goede doelstelling. Het pand -waarvan de oudste delen uit de 15e eeuw dateren- is namelijk sinds een jaar of 10 in gebruik als Hospice. Niet alleen een bijzonder pand maar ook een bijzonder gebruik…

 

Het pand was nagenoeg niet geïsoleerd en voldeed op een groot aantal punten niet aan de wensen met betrekking tot comfort. Ook zijn er wat bouwfouten uit het verleden hersteld, is al het schilderwerk aangepakt en hebben we enkele nieuwe kantoorruimtes gerealiseerd ten behoeve van het gebruik.

De grootste uitdagingen lagen in zowel een strakke deadline (we hadden vier maanden) en het spanningsveld tussen onze wensen en anderzijds de strenge eisen van de Monumentendienst. Gelukkig hebben we alle hobbels in goed overleg kunnen nemen.

 

Hoewel het ontzettend leuk is om aan dit project te mogen werken legt het een groot beslag op mijn beschikbaarheid voor andere WBVG-zaken.  Echter, per 25 februari a.s. keren de gebruikers weer terug. Als goedmakertje wil ik jullie allemaal uitnodigen om de eerstvolgende open monumentendag een kijkje te komen nemen, het pand zal dan opengesteld worden en er zijn rondleidingen te volgen. Tot dan?

 

Kapel-avond-0923

Posted in nieuws | Tagged |