Dobbelmannweg 1

 

Stichting Beheer Dobbelmannklooster

Dobbelmannweg 1

6531 KT Nijmegen

aanname.dobbelmannklooster@gmail.com

 

Ligging: Hazenkamp, Nijmegen-Midden

Huidige aantal bewoners: 35, verdeeld over meerdere woongroepen, gezinseenheden en zelfstandige eenheden
Werkruimtes: ja, atelierruimte

Gemeenschappelijke ruimtes: kelderruimtes, een mooie gemeenschappelijke woonkamer/huiskamerkroeg en grote gemeenschappelijke tuinen

Bouwjaar (voor zover bekend): 1909 (het klooster althans)

Oppervlakte: 343 m2

WBVG-pand sinds: 1990

Vroegere functie van het pand: kloostergebouw, bewaarschool en noviciaat horende bij een klooster/scholencomplex 

Bijzonderheden: gemeentelijk monument

 

Johanna (Jeanne) de Lestonnac was de oprichtster van de van oorsprong Franse nonnencongregatie ‘La Compagnie de Marie Notre-Dame’, in Nederland genoemd ‘Zusters van het Gezelschap van Maria’, of ook wel ‘Dochters van Onze Lieve Vrouw’. Deze congregatie bouwde op de Dobbelmannweg 1-7, vlak om de hoek bij de kerk aan de Groenestraat, een klooster, lagere school en meisjespensionaat. Later verrezen er nog een noviciaat, kloosterkapel (1936) en bewaarschool. Het kloostergebouw zelf dateert uit 1909 en is ontworpen door A.A.J. Margry. De panden worden inmiddels op hun waarde geschat, allen hebben de status van gemeentelijk monument. De voormalige katholieke ‘enclave’ is namelijk een mooi voorbeeld van een redelijk gaaf bewaard gebleven complex van een kerkelijk voorzieningencentrum, kenmerkend voor het begin van de 20ste eeuw. Van het totale ensemble zijn drie gebouw verdwenen, in 1993 is de lagere school gesloopt ten behoeve van de bouw van luxe appartementen voor senioren. Eerder brandde de jongensschool op de Groenestraat al af en in 1989 werd de meisjesschool afgebroken.

Het klooster zelf is gelukkig bewaard gebleven, net als het voormalig noviciaat, de bewaarschool, de kapel en het voormalig pensionaat. De kapel wordt tegenwoordig gebruikt door de Russsisch-Orthodoxe gemeente en is niet in beheer bij de WBVG, net zomin als het voormalig pensionaat, al jarenlang in gebruik als atelierruimte voor kunstenaars.

De nonnen verlieten het klooster ergens in de jaren ’70 en in 1976 werden het kloostergebouw, het noviciaat en de bewaarschool gekraakt, inclusief een groot deel van die enorme  kloostertuin. Pas in 1990 heeft de Dobbelmann zich formeel bij de WBVG aangesloten waarmee het gebruik werd gelegaliseerd, al vanaf 1988 werd door de bewoners in zelfwerkzaamheid gewerkt aan betaalbare woonruimtes. Bij de legalisatie moest het overgrote deel van de kloostertuin afgegeven worden aan de projectontwikkelaar die luxe appartementen op de plek van de oude school realiseerde, toch is er nog een leuk stuk tuin over. De Dobbelmann omvat 35 wooneenheden. Het complex is daarmee het één na grootste eigendomspand van de WBVG, enkel de Casa de Pauw in Arnhem is nóg groter. 

Dobbelmannweg 1, Nijmegen, Gelderland, Nederland