Groene daken

Zowel enkele bewoners van Zwembad Beekhuizen als wij van de WBVG vonden het een mooi plan om onze -overigens al erg groene omgeving- nóg iets groener te maken.

De voordelen? Naast het feit dat het er erg aardig uit ziet brengt een groendak met bloeiende kruiden, grassen en andere planten meer natuur in onze verstedelijkte omgeving (iets met bloemetjes en bijtjes). Daarnaast kan een sedumpakket zorgen voor wat extra koeling in de zomer, een groen dak absorbeert immers minder warmte dan zwarte dakbedekking. Ook vormt een groendak een extra waterbuffer waardoor er minder water in het riool terecht komt.

Het door ons toegepaste pakket is lichtgewicht (verzadigd gewicht 45 kilo/m2) en bestaat uit een drainagemat met antiworteldoek (om water af te voeren en de dakbedekking te beschermen), steenwoldekens als vochtbuffer en daaroverheen de sedummatten. Een groendak kan bij platte daken en daken met een hellingshoek tot 20 graden worden toegepast en is vaak prima zelf te leggen. Woon je in een WBVG-pand en overweeg je ook een groendak aan te brengen? Neem dan even contact met de WBVG op voor verdere voorwaarden. In meerdere steden zijn interessante subsidieprogramma’s voor groendaken, onder andere in Arnhem en Nijmegen!

Hieronder wat foto’s van zowel het WBVG-kantoor als Beekhuizen. Overigens ging IEWAN ons voor, die hebben al sinds 2015 een prachtig groendak.

 

Posted in nieuws |