Tweede Walstraat 5 (Extrapool)

 

Woonvereniging Extrapool

Tweede Walstraat 5

6511 LN Nijmegen

024-3601833

drukwerk@extrapool.nl

www.extrapool.nl

 

Aantal eenheden: 5

Ligging: Stadscentrum

Werkruimtes: ja, de kelderruimtes, begane grond en 1e verdieping

Gemeenschappelijke ruimtes: bewoners delen een ruime leefkeuken en sanitair

Bouwjaar (voor zover bekend): 1908

Oppervlakte: 265 m2

WBVG-pand sinds: 1990

Voormalige functie: pakhuis

 

Extrapool is een kunstenaars-en bewonerscollectief dat woont en werkt in een voormalig pakhuis aan de Tweede Walstraat in Nijmegen. Voorheen zat de club in kraakpand de Westland, dat, alle eerdere onderhandelingen over legalisatie met de gemeente ten spijt, in 1987 werd ontruimd. Het collectief moest op zoek naar nieuwe ruimte en hun oog viel op het pakhuis van de voormalige bloemen- en fruithandel op de Tweede Walstraat 5, op dat moment in gebruik als confectieatelier en voor kamerverhuur. Het belang van de Westland als woon-werkgemeenschap werd door de gemeente wél gezien en -mede omdat De Westland zich niet echt had verzet tijdens de ontruiming- stelde de gemeente zich coöperatief op. Met steun van de WBVG werd het pand in 1988 aangekocht. Extrapool was hiermee het laatste pand uit de eerste golf van nieuwe aanwinsten.

Veel werkruimtes en een nauwe band tussen het wonen en het werken maken Extrapool tot een spraakmakende broedplaats in Nijmegen. In het pand bevindt zich op de begane grond een zaal van om en nabij 70m2 waar onder andere optredens, workshops en korte exposities plaatsvinden. Op de 1e verdieping bevinden zich kantoor/werkruimtes. Op de 2e en 3e verdieping bevinden zich de woonruimtes. Op de vierde verdieping bevinden zich twee logeerkamers met gedeelde voorzieningen voor gasten. Stencildrukkerij KNUST groeide in korte tijd uit haar jasje (de kelderruimtes onder de zaal en later de 1e verdieping), deze is inmiddels verhuist naar het buurpand de Grote Broek, een rond 2004 gelegaliseerd woon-werkpand. 

Over KNUST en Extrapool valt nog veel meer te vertellen, zo was er recent onder andere genoeg stof voor zowel twee museumexposities, een film en een boek. Ook de website is informatief, zeker als je ook geïnteresseerd bent in de activiteiten die ze organiseren: www.extrapool.nl