van den Havestraat 6 (Max de Vries-huis)

 

Woonvereniging van de Havestraat 6/6a Nijmegen

Van den Havestraat 6/6a

6521 JS Nijmegen

https://www.facebook.com/maxdevrieshuis/

 

Ligging: Altrade, in Nijmegen-Oost

Aantal eenheden: 5
Werkruimtes: ja

Gemeenschappelijke ruimtes: bewoners delen een royale leefkeuken en woonkamer en daarnaast sanitair en een miniscuul achterplaatsje.

Bouwjaar (voor zover bekend): 1954

Oppervlakte: 330 m2

WBVG-pand sinds: 1988

Vroegere functie van het pand: jaloezieënfabriek

 

In de jaren ’50 is het pand gebouwd op de plaats van het oorspronkelijke pand dat op het eind van de oorlog door brand werd verwoest. Na het vertrek van een jaloezieënfabriek diende het leegstaande gebouw tot aan de kraak slechts af en toe als opslag voor een verhuisbedrijf. In 1982 is het pand gekraakt, twee jaar na de kraak kopen de krakers, inmiddels verenigd in een woonvereniging, het pand van de eigenaar. In die tijd is het pand geheel met eigen middelen verbouwd. Er was woonruimte voor vijf mensen, een atelier, een galerie en een gereedschapsuitleen. De kosten voor verdere renovatie blijken echter zó hoog dat de bewoners in 1988 besloten het pand door te verkopen aan de WBVG, om daar vervolgens van te gaan huren. Naast woonruimte voor een woongroep van vijf personen zijn er in het pand werkruimtes, o.a. ateliers, metaalwerkplaats Staal in Stijl en een boekingskantoor voor alternatieve popmuziek, Paperclip Agency.

Oh, die naam, vraag je je af? Pas later is de pandnaam Max de Vries in zwang geraakt, wat naar het schijnt helemaal níks van doen heeft met de communistische verzetsman uit België. Het is ontluisterend simpel maar ook erg grappig: Max was de naam van een huiskonijn, de Vries een van de fictieve achternamen die krakers zich wel eens aanmeten.

www.paperclip.agency

www.staalinstijl.nl