Tips & Tricks: Energie besparen

De WBVG is continue bezig om haar panden -daar waar het kan- energetisch te verbeteren. Ook de huurder kan hier zijn/haar steentje aan bijdragen, het besparen van energie is zeker geen hogere wiskunde. 

Met onderstaand lijstje tips is eenvoudig energie te besparen. Het zijn tips die niets kosten, hooguit wat extra tijd of een extra handeling. Het is daarbij natuurlijk altijd een persoonlijke afweging hoever je hier in wilt gaan. Dit lijstje helpt in ieder geval om bewust te kiezen.

 • Zet de kachel eens een graad lager dan je gewend bent als je thuis bent. Een warme trui en een graadje lager stoken scheelt gemiddeld €50,- per jaar.
 • Stook alleen ruimtes waar je ook daadwerkelijk bent.
 • Zet de kachel ‘s nachts niet lager dan 15 graden, het kost verhoudingsgewijs veel meer energie om elke keer grote temperatuurverschillen te overbruggen dan dat je bespaart.
 • Ventileer regelmatig en voldoende. Vochtige lucht kost veel meer energie om te verwarmen dan droge lucht. Elke dag even 10 min. de ramen wagenwijd open zorgt al voor voldoende droge lucht in de ruimte.
 • Douche zo kort mogelijk, warm water kost veel energie. Hang een douchetimer op in de badkamer. Voor de Spartanen onder ons zijn er zandlopers van 5 minuten, een eierwekker werkt ook prima.
 • Voorkom onnodig sluipverbruik door je apparaten (modem, stereo, tv, decoder computer) echt helemaal uit te zetten en bespaar jaarlijks 150 tot 300 kWh. Vooral telefoonopladers die je in het stopcontact laat zitten schijnen enorm veel energie te trekken, ook als je telefoon niet in de lader zit.

Hieronder nog wat simpele, eenmalige aanpassingen die een (veelal kleine) investering vragen maar waarmee je wél fors kan besparen op je energieverbruik:  

 • Kierdichting. Een van de dingen die je zelf kan oppakken is het dichten van kieren en naden in de woning. Bijvoorbeeld door het aanbrengen van tochtstrips, tochtband of een brievenbusborstel. Als er minder koude lucht de woning binnenkomt scheelt dat in de stookkosten. Koude lucht verlaagt de binnentemperatuur en het gevoel van tocht zorgt er ook voor dat je de verwarming eerder wat hoger zet omdat het oncomfortabel aanvoelt. Bij het dichten van kieren en naden is het wel belangrijk om te zorgen dat er nog voldoende lucht van buiten de woning binnenkomt, er moet voldoende ventilatie zijn om te zorgen voor een gezond binnenklimaat. Meer uitleg over het dichten van naden en kieren vind je op een filmpje op Milieu Centraal.
 • Leidingisolatie. Er gaat ook warmte verloren door leidingen, vooral bij ongeïsoleerde warm water leidingen en leidingen die buiten de woning door onverwarmde ruimtes zoals een box of de kruipruimte lopen. Breng leidingisolatie aan waardoor er minder warmte verloren gaat. De kosten zijn ongeveer €3,-/meter, deze kosten zijn vaak binnen een jaar terugverdiend. Materialen zijn te koop bij de bouwmarkten.
 • Radiatorfolie. Plaats radiatorfolie achter de verwarmingsradiatoren. Radiatorfolie kost maar een paar euro maar levert een veelvoud daarvan op aan besparing. Voor meer informatie over het aanbrengen van radiatorfolie is er nóg een handige video van Milieu Centraal. Zonder al te veel reclame te willen maken: Tonzon heeft een goede folie die aan de achterzijde van de radiatorplaat zelf te plakken is, https://tonzon.nl/radiatorfolie/
 • Waterbesparende douchekop. Een waterbesparende douchekop bespaart gemiddeld €20,- per persoon per jaar en is te koop bij de bouwmarkten.
 • LED-verlichting. Gebruik zoveel mogelijk LED-lampen. Die zijn zó zuinig dat het zelfs loont om alle bestaande spaarlampen te vervangen. Daarbij gaan LED-lampen langer mee. Let op: spaarlampen bevatten kwik en moet je afvoeren als chemisch afval.
 • Vervang oude elektrische apparaten. Koop een zuinige A+++ koelvriescombi in plaats van je 20 jaar oude energieslurper en bespaar jaarlijks 300 kWh. Door je (werkende) 8 jaar oude koelvriescombinatie te vervangen door een nieuwe A+++ bespaar je jaarlijks 200 kWh. 

Bronnen: 

Makkelijk zelf energie en geld besparen

https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/snel-besparen/bespaartips-verwarming/

 

Posted in nieuws, tips 'n' tricks |