Slimme thermostaten

Met de historisch hoge gasprijzen worden mensen zich soms pijnlijk bewust van hun gasgebruik. Natuurlijk kun je de verwarming uit zetten en drie truien over elkaar aan sjorren maar er zijn ook andere oplossingen die kunnen helpen de stijgende energielasten te beperken. We vroegen Jeroen van Oude Azaleastraat 52 een stukje te schrijven over hún oplossing, namelijk het plaatsen van een slimme thermostaat in combinatie met slimme radiatorknoppen. Hieronder lees je hun verhaal, ter informatie en inspiratie! 

Hi Petrik,

Na aanleiding van jouw vraag over onze slimme thermostaat vind ik het leuk om er over te vertellen. Als bewoner in een gedeeld huis is verwarming een gevoelig onderwerp. Het viel mij op dat onze gedeelde ruimte regelmatig onnodig warm gehouden werd omdat mensen vergaten de kranen van de woonkamer dicht te draaien terwijl ze gewoon in hun kamer aan het werk waren. We hadden een domme thermostaat (aan/uit) waar je geen tijden in kon stellen dus het kwam ook geregeld voor dat de ketel ‘s nachts gewoon lekker door verwarmde.

Met het doel om ons huis te verduurzamen en wat kosten te verlagen kwam ik op het idee om onderzoek te doen naar een slimme thermostaat. Om het verwarmingsprobleem van de thuiswerker op te lossen zou ik het liefste iedere ruimte aparte controle willen geven maar enkel de thermostaat vervangen zou dan niet voldoende zijn. De oplossing hiervoor is een slimme thermostaat in combinatie met slimme radiatorknoppen. Dit maakt het mogelijk om -selectief- specifieke zone’s te verwarmen. Een overzichtelijke app maakt het mogelijk om van alles in te stellen én aan te sturen, zoals temperatuur, tijdschema’s etc. Per ruimte, ook.

We hebben gekozen voor een Tado thermostaat met 6 slimme radiatorknoppen en een zogenoemde wifibridge, een device dat je in je router plugt om de verbinding tussen de thermostaat en de radiatorknoppen te realiseren. De installatie was een fluitje van een cent met een goede online installatiehandleiding.

De fabrikant claimt dat je ongeveer 15% op je gasverbruik kan besparen en dat lijkt in ons geval aardig te kloppen. We hebben het apparaat sinds september dit jaar in gebruik en ons verbruik in deze periode is gedaald van 1140m³ naar 840m³ in dezelfde periode. Een besparing van 26% maar we hebben de laatste tijd wel minder thuisgewerkt dus dat moet nog gecorrigeerd worden. Het getal van 15% lijkt dus aardig te kloppen. Het totale systeem kostte trouwens €390, met de huidige gasprijzen heb je dan een terugverdientijd van nog geen jaar.

Buiten dat is het een stuk aangenamer in huis omdat je nu lekker vanaf je app kan aangeven dat je naar huis gaat en in een warm huis/kamer aan komt. Een klein nadeeltje is dat we nu allemaal van elkaar zien wat het stookgedrag is dus dat kan interessante discussies opleveren.

Groetjes,

Jeroen

 

 

Het pand heeft er dus voor gekozen om éérst te investeren om uiteindelijk te besparen en een terugverdientijd van een jaar lijkt ons goed te overzien. Wél is het zo dat er al thermostaatknoppen op de radiatoren moeten zitten om er een slimme knop op te kunnen plaatsen, op een handmatig ventiel (een ordinaire draaiknop) werken ze niet. In dat laatste geval moet het handmatig ventiel worden vervangen door een thermostaatventiel om tóch een slimme thermostartknop te kunnen plaatsen. De knoppen werken overigens op batterijen die je zo nu en dan zult moeten vervangen.

Meer (onafhankelijke) informatie over slimme thermostaten? https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/duurzaam-verwarmen-en-koelen/slimme-thermostaat/

Posted in Geen categorie, nieuws |