Vacature

 

We hebben weer een vacature! De leukste Woningbouwvereniging is op zoek naar iemand die nieuwe projecten ontwikkelt, zodat nog mer mensen kunnen samenleven in een collectieve woonvorm.

Ben jij een flexibele, sociaal vaardige duizendpoot? Reageer dan gauw!

 

Vacature Projectontwikkelaar Collectieve Woonvormen DEF
Posted in nieuws |

30 jaar, wat een tijd!

Op 1 augustus 1995 trad ik in dienst van de WBVG. Als enig werknemer in een hokje van 3×3 meter kreeg ik het beheer over 174 wooneenheden in 17 panden. Het duurde niet lang of ik kende iedere huurder persoonlijk. En het was trouwens de bedoeling dat ik 6 maanden zou blijven….

Op 1 augustus aanstaande heb ik me precies 30 jaar lang ingezet voor collectief wonen bij de WBVG. Ik heb dat moment gekozen om bij de WBVG te vertrekken zodat ik eindelijk meer ruimte krijg voor andere dingen in mijn leven.

Ik was, ben en blijf een groot voorstander van collectief wonen en zal me daarvoor blijven inzetten, onder andere als voorzitter van Cooplink en ik hoop, ook na 1 augustus, bij te kunnen blijven dragen aan het netwerk van de Collectieve Huisvesters in de provincie Gelderland.

Het duurt nog even tot 1 augustus maar wil toch graag iedereen alvast enorm bedanken voor een geweldige, leerzame en inspirerende tijd. Ik hoop dat ik bij heb kunnen dragen aan het woongenot zoals de huurders van de WBVG zich dat wensen. Daar heb ik me voor ingezet en dat heb ik altijd met ontzettend veel plezier kunnen doen. Van kraker, tot huurder, tot huisbaas, tot bestuurder, tot ontwikkelaar, tot degene die van tijd tot tijd de eieren bakt voor de gezamenlijke lunch op kantoor. Het was een voorrecht om zolang bij de WBVG te mogen werken. Dankzij lieve en trouwe collega’s, prachtige projecten, betrokken huurders en een aangenaam sociaal werkveld. Collectief wonen is niet meer weg te denken!

Posted in nieuws |

Sleuteluitgifte van drie Kikkers

Eind vorige week vond de sleuteluitgifte van drie Kikkers plaats op het terrein van tiny-house project Calimero te Ewijk. Weer drie blije huurders die -met een slordige anderhalf jaar vertraging- éindelijk hun huisje kunnen betrekken, hoera!

Ook de voorzitter van de huurdersvereniging, Stephanie, kreeg haar sleutel, wat toch wel een fotomomentje waard was. Stephanie: ‘Het heeft inderdaad lang geduurd, maar het was absoluut het wachten waard. Ik kijk er echt naar uit om hier straks met iedereen te wonen. We gaan als het beter weer is zeker een feestje organiseren om het te vieren. Wel in de tuin dan, want binnen past niet’ 😆 . 

Eerder konden -met enige voorsprong op de rest- al drie huurders hun intrek in hun huisjes nemen. Over twee weken hopen we de laatste drie woningen uit te kunnen geven, waarna alle huurhuisjes gevuld zijn. De Kikkers worden gerealiseerd in nauwe samenwerking met Woonwaarts.

 

Posted in nieuws |

Nieuwe voorzitter RvT

Blij en met gepaste trots melden we dat Christoffel Klap onze nieuwe voorzitter van de RvT is. Een bestuurder met veel ervaring, niet alleen in de sector maar ook met de collectieve woonvorm.

Hij heeft al kennisgemaakt met de vereniging tijdens de ALV in november, en doet dat op deze plaats nog even in het kort over:

Ik ben 66, woon in Amsterdam en ben getrouwd met Ellen. Samen hebben we drie kinderen en twee kleinkinderen. Tot 1 november 2024 was ik directeur/bestuurder van Ons Doel, een woningcorporatie uit Leiden. Het leeuwendeel van mijn werk heb ik aan de volkshuisvesting kunnen besteden. Vanaf mijn studie heb ik belangstelling gehad voor samenlevingsopbouw en dat altijd kunnen integreren in mijn werk. Dan kom je automatisch op onderwerpen als zelfbeheer, wooncoöperaties, collectieve woonvormen en combinaties van wonen & zorg. Thema’s die ik ook weer terugvindt bij de WBVG. De WBVG die ik al eind jaren ’80 in een onderzoek heb beschreven. Ik ben lid van de Raad van Advies Cooplink. Ik hoop met mijn kennis van zowel de corporatie- als de wooncoöperatiewereld van betekenis te kunnen zijn voor de WBVG.

Posted in nieuws |

Huis en Hof

De nieuwste loot aan de WBVG-stam is Huis en Hof. Een heel bijzonder project met 31 woningen waar we erg trots op zijn.

Bouwvereniging Huis & Hof heeft in 2023 een oproep gestuurd aan een aantal woningcorporaties in het Woonkr8-gebied (Arnhem-Nijmegen) met de vraag of zij geïnteresseerd zijn in overname van Huis en Hof door middel van fusie. Woonwaarts en WBVG hebben zich vervolgens gezamenlijk gemeld en de drie partijen hebben in 2024 een bijzonder fusieproces doorlopen.

Bouwvereniging Huis en Hof werd omgezet naar een stichting en is per 31-12-2024 gefuseerd met Woonwaarts en hield daarmee op te bestaan. De nog niet zo lang geleden opgerichte bewonersvereniging Huis en Hof is samen met de WBVG gaan werken aan een plan tot zelfbeheer van de woningen. Het resultaat is dat de nieuwe eigenaar Woonwaarts een exploitatieovereenkomst sloot met de WBVG en de WBVG als verhuurder het zelfbeheer door de bewonersvereniging gaat faciliteren op de bekende WBVG-manier. En gedurende de eerstkomende jaren zal Woonwaarts de woningen verbeteren en verduurzamen. Alle partijen zijn blij met het resultaat.

Op de foto van rechts naar links: Hans van den Hombergh (Bouwvereniging Huis en Hof), Gerda van de Kamp (Bewonersvereniging Huis en Hof), Antoine Pekel (Woonwaarts), Bernard Smits (WBVG)

Bouwvereniging Huis en Hof kende een bijzondere geschiedenis. Ruim 100 jaar geleden opgericht, realiseerde zij 31 woningen in Nijmegen-Oost. Huis en Hof was een Toegelaten Instelling en gold daarmee als woningcorporatie als ieder ander. Maar met slechts 31 woningen in haar bezit kon Huis en Hof amper voortbestaan. En ondertussen gingen de 100 jaar oude woningen niet mee met hun tijd.

Kortom, er moest nodig verduurzaamd worden. Tel daar de administratie en verantwoordingslast bij op en er kon geen andere conclusie getrokken worden dan dat Huis en Hof geen toekomst meer had in de oude vorm. Er moest iets veranderen. Naarmate de verandering dichterbij kwam, was er sprake van een groeiende gemeenschapsvorming. Meerdere bewoners zetten zich in voor het behouden ontwikkeling van de eigen community. Met een fusie in het vooruitzicht leek het hen een goede optie om de WBVG te polsen en te trachten een verantwoorde vorm van zelfbeheer te ontwikkelen. In een boeiend proces met vele workshops hebben de Bewonersvereniging Huis en Hof en de WBVG samen een zelfbeheerplan ontwikkeld waarmee de zeggenschap van de bewoners voor tientallen jaren is gewaarborgd.

Geniet van de mooie plaatjes van Huis en Hof en stel je voor dat je zo kunt wonen in Nijmegen-Oost. In zelfbeheer. Dan wil je toch nooit meer weg?

Posted in nieuws |

Grote Broek koopt Grote Broek

Woonwerkpand De Grote Broek in Nijmegen en de WBVG zijn zielsverwant. Niet vreemd want beiden stammen uit de dezelfde tijd en achtergrond en hebben daardoor veel gemeenschappelijk. Lees hier waarom De Grote Broek behouden moet worden en wat jij daaraan kunt bijdragen!

Het pand waarin De Grote Broek huist is momenteel eigendom van woningcorporatie Woonwaarts. Woonwaarts heeft aangegeven het pand te willen verkopen om de bouw van meer sociale huurwoningen te financieren, en ze willen het pand verkopen aan de bewoners en gebruikers.

Een jaar of 7 geleden strandde een poging tot aankoop door een ontoereikende financiering maar nu zijn de vooruitzichten veel gunstiger: dankzij de ontwikkelingen rond wooncoöperaties kan het collectief aankopen van een pand als de Grote Broek op veel meer begrip rekenen bij overheden en financiers. Maar dan moet er wel een goed financieel verhaal liggen. Eén van de onderdelen van de financiering is crowdfunding. Een succesvolle crowdfunding toont immers aan dat er een breed draagvlak bestaat voor het plan om het pand aan te kopen. Op 4 november, tijdens het 40-jarig jubileum, startte de crowdfundingscampagne met het doel € 50.000,- aan donaties op te halen. Inmiddels zijn we 2 maanden verder en is reeds 80% behaald. Help je mee om het laatste duwtje in de rug te geven?

 

 

Lees alles over de actie en doneer ook. Er gingen je al ruim 500 mensen voor. Zo help je niet alleen collectief wonen meer voet aan de grond te krijgen maar ondersteun je tevens tal van maatschappelijke organisaties met het waarborgen van hun betaalbare huisvesting in het centrum van Nijmegen.

Help je mee? KLIK HIER!

Posted in nieuws |

Wei zoekt ooitje

In de Ooijpolder staat iets moois te gebeuren.

Ooi Ooi Ooij (voorheen ECOLINE) is een klein woonproject dat in 2021 gestart is met het doel om een woongemeenschap op te richten in de buurt van Nijmegen. In deze gemeenschap staan diversiteit, creativiteit en een leven dichtbij de natuur centraal. Daarbij is het belangrijk dat er woningen beschikbaar zijn voor mensen van ieder inkomen.

Om die reden hebben de initiatiefnemers samenwerking gezocht en gevonden met Oosterpoort en de WBVG. Samen wordt dit project ontwikkeld op het Reomie-terrein in de Ooijpolder.

De groep heeft een bijzondere visie op het wonen. Dat houdt onder andere in dat een deel van de bewoners sociale huurders zullen zijn.

Ooi-ooi-ooij is op zoek naar vertegenwoordigers van deze groep om mee te werken aan de totstandkoming van dit mooie project.

Lees de oproep hier en meld je vóór 15 oktober aan! En wie weet woon je straks op deze prachtige plek:

Posted in nieuws |

Landelijke WoCoDag 2024

28 september 10:30 – 17:00 uur, Mauritskazerne in Ede
 
Samen doorpakken! Coöperatief wonen in de lift.

Ook de derde landelijke Wooncoöperatiedag (kortweg WoCoDag) belooft een dag bomvol inspiratie te worden. Je ontmoet gelijkgestemden, ontdekt nieuwe mogelijkheden en doet heel veel kennis op. Grijp nu je kans, koop een kaartje en reserveer meteen een plek voor de themasessies van jouw keuze. We ontmoeten je graag op zaterdag 28 september in de Mauritskazerne in Ede, vlakbij station Ede-Wageningen.

Een dag bomvol inspiratie!

De voorbereidingen voor de derde landelijke Wooncoöperatiedag (kortweg WoCoDag) zijn in volle gang. Reken op een dag bomvol inspiratie, waarin je duikt in allerlei facetten van het collectief wonen. Je ontmoet gelijkgestemden, ontdekt nieuwe mogelijkheden en doet heel veel kennis op. En wil je een indruk wat je kunt verwachten? Kijk dan eens het beeldverslag terug van vorig jaar! We zien je graag op zaterdag 28 september in de Mauritskazerne in Ede.

Wat is er te beleven?
De dag start met een keynote speech van Wouter Veldhuis, hij schreef het essay ‘Onderweg naar de rechtvaardige stad’. Dan kun je kiezen uit maar liefst 13 boeiende themasessies over financiën, architectuur, organisatie en nog veel meer. Vervolgens is er een meet & greet waarin je ervaringen kunt uitwisselen met allerlei wooninitiatieven. Na de lunch kun je deelnemen aan een nieuwe ronde inspirerende themasessies. De dag besluit met een paneldebat ‘En nu doorpakken’. Het panel buigt zich o.l.v. dagvoorzitter Servaz van Berkum over wat en hoe politiek, banken en de corporatie sector gaan bijdragen om coöperatief wonen te verstevigen en uit te bouwen.

Programma
10:30 | Welkom door bestuur Cooplink en dagvoorzitter Servaz van Berkum
10:40 | Keynote speech van Wouter Veldhuis
11:15 | Themasessies ronde 1
12:30 | Meet & Greet (tot 14:00)
13:00 | Lunch (tot 13:30)
14:00 | Themasessies ronde 2
15:15 | Paneldebat
16:15 | Afsluiting en borrel (tot 17:00 uur)

Reserveer een plek
Het toegangskaartje voor de WooncooöperatieDag 2024 kost slechts € 15. Daarvoor krijg je een dag vol inspiratie. Reserveer nú een plek voor de themasessie(s) van jouw keuze (voor ze zijn volgeboekt). Wil je mee lunchen? Dat kan. Je reserveert je lunch én je themasessies bij het boeken van je toegangskaartje.

Posted in nieuws |

Collectief wonen in Gent (B)

Cooplink en ZorgSaamWonen organiseren een boeiende excursie naar het Vlaamse Gent, bakermat van Wooncoop en de Bijgaardehof.

Onze zuiderburen timmeren goed aan de weg. Ook bij hen is een toenemende belangstelling te zien voor collectief wonen. Alle reden om daar eens op bezoek te gaan en te kijken hoe zij dat aanpakken.

 

Wil je een kijkje nemen bij het grootste collectieve woonproject van Vlaanderen? Vlakbij station Gent-Dampoort, op een oud bedrijventerrein waar voorheen een metaalfabriek te vinden was,  is sinds 2022 het Bijgaardehof te vinden. Daar wonen nu 59 gezinnen in drie cohousinggroepen (Wijgaard, De Spore en Biotope). Ook is er een Wijkgezondheidscentrum. De ecologische en sociale visie van de groepen is interessant, maar ook de architectuur verdient onze aandacht: De bestaande oude muren van de metaalfabriek zijn verwerkt in één geheel met de nieuwbouw. Een knap staaltje hergebruik! Het project ligt in een groene omgeving en daar wordt volop gebruik van gemaakt.

 

Er is op deze dag ook volop aandacht voor de activiteiten van Wooncoop. Wooncoop is de Vlaamse zusterorganisatie van Cooplink. Zij realiseren de ene na de andere wooncoöperatie in Vlaanderen. Hoe doen zij dat en waardoor zijn zij zo succesvol? Nadat Wooncoop eind 2022 op bezoek was bij Cooplink (bij beheercoöperatie W1555 in Rotterdam), is het nu tijd voor het tegenbezoek!

Nieuwsgierig naar het reilen en zeilen van onze buren? Meld je aan en laat je inspireren!

 

Het programma op vrijdag 13 september:

  • 10.00u start bij de Bijgaardehof, wandeling door de site.
  • 10.15u ontvangst met koffie en thee in de gemeenschappelijke ruimte van de Biotope en toelichting door bewoonster Adelheid Vanhille
  • 10.45u rondleiding door de projecten Biotope, Wijgaard en De Spore, de drie gemeenschappen van de Bijgaardehof
  • 11.30u vragen en discussie
  • 12.00u afsluiting ochtendprogramma
  • 12.00-14.30 lunch, ergens in Gent
  • 14.30-17.00 Bram Leroux en Joris de Kelver van Wooncoop ontvangen ons in hun nieuwe kantoor (en tonen ons evt. ook één van hun projecten) waar uitwisseling plaatsvindt over hun werkwijze en successen en die van Cooplink.

Het bezoek aan het project is kosteloos. We adviseren je om op donderdag af te reizen naar Gent en zelf voor de overnachting zorgen. Als je het gezellig vindt kunnen we op donderdagavond samen eten. Na je aanmelding sturen we meer informatie.

Meld je aan
Je bent van harte welkom. Laat je ons even weten bij welk wooninitiatief jij betrokken bent?

Graag tot de 13de september!

 

Posted in nieuws |

Petitie Woonverenigingen

Het aantal woonverenigingen in Nijmegen is t.o.v. de jaren 80 gehalveerd. Vreemd, want deze duurzame woonvorm kan de woningnood verlichten door meer mensen op minder vierkante meters te huisvesten, versterkt de sociale cohesie, en door het delen van zaken als de wasmachine of gereedschap wordt je footprint verkleind (en het is nog goedkoper ook).

Terecht dat Groen Links Nijmegen aandacht voor dit onderwerp vraagt. Op 12 juni wordt de woonagenda in de gemeenteraad behandeld. Groen Links roept het College op deze woonvorm te ondersteunen.

Wil jij ook iets doen?

Teken dan de petitie: https://lnkd.in/eT4AddsB

Posted in nieuws | Tagged , |