Brandveiligheidscontrole en COVID-19

–BERICHT VOOR ONZE HUURDERS–

De WBVG-panden/complexen met kamerbewijze bewoning zijn gewend om periodiek een bezoekje van de brandweer (of gemeente) te krijgen, om even te kijken hoe het staat met het brandveilig gebruik. In verband met COVID-19 en de huidige maatregelenpakket zullen er dit jaar door een aantal veiligheidsregio’s géén brandveiligheidscontroles worden uitgevoerd.

Ook wij proberen de panden alleen te bezoeken wanneer écht nodig. Vandaar dat we dit jaar een beroep doen op jullie eigen verantwoordelijkheid met betrekking tot het nalopen van alle brandveiligheidsinstallaties, brandveiligheidsvoorzieningen en het brandveilig gebruik van de locatie. Hiervoor is een checklist opgesteld, deze vind je hier: checklist brandveilig gebruik.

Deze checklist kun je hanteren als hulpmiddel tijdens deze controle. Indien je een vraag met “niet akkoord” beantwoordt zal dit resulteren in een actiepunt. De meeste actiepunten zijn zaken die het pand zelf op moet pakken, sommige punten echter zijn onze verantwoordelijkheid. We willen jullie vragen om de lijst retour te sturen als er een of meerdere actiepunten voor de WBVG naar voren zijn gekomen. Actiepunten voor de WBVG herken je in het opmerkingenveld. De lijst kun je terugsturen via de mail naar: petrik@wbvg.nl.

Alvast bedankt voor jullie medewerking!

Posted in nieuws |

De Gelderse 1,5 Woonweek

De provincie presenteert de Gelderse 1,5 Woonweek. De aankondiging en het programma van dit boeiende initiatief vind je hieronder.

En denk je misschien: “wat heb ik daar aan met mijn plannen voor een collectieve woonvorm?” meld je dan aan voor de woontelefoon op 24 november en lees ook alles over de nieuwe subsidieregeling Collectieve Wooninitiatieven!

Van 18 tot en met 26 november organiseert provincie Gelderland de ‘Gelderse 1,5 (meter) Woonweek’ en zet dan de schijnwerpers op de acties uit het Actieplan Wonen. Centraal staat de vraag en grote uitdaging ‘Hoe kunnen we de bouw van 45.000 woningen in Gelderland versnellen, waarbij we ook oog hebben voor betaalbaarheid en flexibel wonen?’

Tijdens de Woonweek is er anderhalve week lang gelegenheid van elkaar te leren, (regionaal) nieuws uit te wisselen en elkaar – virtueel – de hand te reiken. Om daarna weer goed geïnformeerd en geïnspireerd aan de slag te gaan!

Programma

Woensdag 18 november

Woensdag Woonjournaal
Podcast ‘Omdenken’

Donderdag 19 november

Woonwebinar Starterslening

Vrijdag 20 november                      

Woonwebinar Procedures versimpelen

Maandag 23 november

Woontelefoon inhuur of capaciteit of expertise door gemeenten

Dinsdag 24 november

Woontelefoon Collectieve Wooninitiatieven

Woensdag 25 november

Woensdag Woonjournaal
Podcast ‘In gesprek met Peter Kerris’

Donderdag 26 november

Woonwebinar Samenwerkingstafel Middenhuur

Vrijdag 27 november

Nieuwsuur Wonen
GeWoon snacken. Iets gemist? Kijk of luister alsnog naar de woonwebinars, woonjournaals of podcasts.

Met wie

De acties uit het Actieplan Wonen zijn een grote uitdaging, die we oppakken mét belanghebbenden van gemeenten, regio’s, woningcorporaties, bouwers, beleggers en ontwikkelaars. De formele start van het Actieplan was in mei 2020. Hoog tijd om elkaar weer te begroeten en ontmoeten!

Aanmelden

U kunt zich nu aanmelden voor de Woonweek en ontvangt dan gedurende de week links naar de Woonjournaals, Podcasts en het Nieuwsuur Wonen in uw mailbox. Als u actief wilt deelnemen aan de Woonweek, kunt u zich ook apart aanmelden voor de Woonwebinars of Woontelefoons. Zie het programma en de onderdelen hierboven. 

Wilt u ons verrassingspakketje ontvangen? Laat dan uw adres achter in het veld ‘Opmerkingen’ bij het aanmelden.

Graag ontmoet ik u tijdens de Gelderse 1,5 (meter) Woonweek deze maand.

Peter Kerris

Gedeputeerde Wonen

Posted in nieuws |

Herst- en winterperikelen

In onderstaande artikeltje lees je er meer over.

 

Herfst- en winterseizoen

Posted in Geen categorie, nieuws, publicaties onderhoud |

Groene daken

Zowel enkele bewoners van Zwembad Beekhuizen als wij van de WBVG vonden het een mooi plan om onze -overigens al erg groene omgeving- nóg iets groener te maken.

De voordelen? Naast het feit dat het er erg aardig uit ziet brengt een groendak met bloeiende kruiden, grassen en andere planten meer natuur in onze verstedelijkte omgeving (iets met bloemetjes en bijtjes). Daarnaast kan een sedumpakket zorgen voor wat extra koeling in de zomer, een groen dak absorbeert immers minder warmte dan zwarte dakbedekking. Ook vormt een groendak een extra waterbuffer waardoor er minder water in het riool terecht komt.

Het door ons toegepaste pakket is lichtgewicht (verzadigd gewicht 45 kilo/m2) en bestaat uit een drainagemat met antiworteldoek (om water af te voeren en de dakbedekking te beschermen), steenwoldekens als vochtbuffer en daaroverheen de sedummatten. Een groendak kan bij platte daken en daken met een hellingshoek tot 20 graden worden toegepast en is vaak prima zelf te leggen. Woon je in een WBVG-pand en overweeg je ook een groendak aan te brengen? Neem dan even contact met de WBVG op voor verdere voorwaarden. In meerdere steden zijn interessante subsidieprogramma’s voor groendaken, onder andere in Arnhem en Nijmegen!

Hieronder wat foto’s van zowel het WBVG-kantoor als Beekhuizen. Overigens ging IEWAN ons voor, die hebben al sinds 2015 een prachtig groendak.

 

Posted in nieuws |

Zuiderveld in de schijnwerpers

Marian Aarts, kartrekker van CVEG Zuiderveld

“Marian Aarts wist niet wat haar te wachten stond toen ze in 2015 lid werd van de Coöperatieve Vereniging Ecodorpen Gelderland, CVEG. Ze vond de plannen mooi: het realiseren van ecodorpen gebaseerd op de pijlers duurzaamheid, goed nabuurschap en zorg voor elkaar en omgeving. Ze kreeg de kans om te bouwen aan ecodorp Zuiderveld in Nijmegen-Noord. Inmiddels is ze er regelmatig 60 uur per week mee bezig en is ze dé kartrekker.”

 

Platform Zorgsaamwonen besteedt aandacht aan het project Ecodorp Zuiderveld, en terecht! Dit project is alweer het vierde samenwerkingsproject tussen een bewonerscollectief, Talis en WBVG in Nijmegen-Noord. In november worden de eerste woningen opgeleverd.

Omzien naar elkaar is een zeer belangrijke pijler voor de bewonersgroep. Niet voor niets heeft Ecodorp Zuiderveld daarom de aandacht getrokken van het platform Zorgsaamwonen, dé autoriteit in Nederland op het snijvlak van wonen en zorg. Lees hier het hele artikel dat Zorgsaamwonen aan Ecodorp Zuiderveld heeft gewijd…..

 

Trouw heeft haar duurzame top 100 voor het jaar 2020 gepubliceerd. En natuurlijk is CVEG erbij: op plaats 68 vind je ze terug.

 

CVEG is overigens in goed gezelschap van onder meer Ecodorp Boekel (54), de Warren (55) en Erfdelen (72).

Posted in nieuws |

Zonnepanelen op de WBVG-panden

Gewoon eens wat leuke statistiekjes: de WBVG heeft volgens de laatste telling 775 zonnepanelen op haar daken liggen. Hiervan zijn 489 stuks van de WBVG en 286 stuks van de huurdersverenigingen zelf. We hebben momenteel om en nabij de 440 huurders. Dat betekent dus dat er op iedere huurder minstens één zonnepaneel is. Niet slecht, dachten we zo! Met de realisatie van ons nieuwe project Zuiderveld komen er trouwens nog eens 304 panelen bij. Nog wat meer gereken: per jaar levert een zonnepaneel gemiddeld 225 kWh zonnestroom op. 225 kWh x 775 panelen levert een totaal op van 174.375 kWh op. Er van uitgaande dat een gemiddeld gezin 3500 kWh verbruikt is de huidige opgewekte stroom dus voldoende voor zo’n 50 huishoudens. Of, als dat meer tot je verbeelding spreekt, het jaarverbruik van 727 vaatwassers, 360 grote tv-schermen of 460 oude, stroomvretende koelkasten. Nog steeds niet cijfertjesmoe? Het gemiddeld verbruik van één persoon is om en nabij de 1.850 kWh. 1.850 kWh keer 440 huurders betekent dat alle WBVG-huurders ongeveer 814.000 kWh op jaarbasis verbruiken. Dat betekent dat we dus, om helemaal quite te draaien, 3.617 panelen op de panden moeten hebben liggen. Nog 2.842 panelen te gaan, is dat een mooie ambitie of is dat een mooie ambitie? 

Hoewel er nog lang niet op alle WBVG-panden zonnepanelen liggen (ook niet alle daken zijn even geschikt) zijn er diverse panden die zelf hebben geïnvesteerd. Bij ons weten was bewoner Frits van het Dobbelmannklooster de eerste pionier, zo rond 1990 plaatste hij een aantal panelen op het dak van het hoekhuis. De Pietje Bell (Groesbeekseweg 25 in Nijmegen) heeft de meest recente plaatsing op haar naam, zij hebben onlangs 15 panelen laten plaatsen, ongeveer genoeg voor hun jaargebruik. De hoofdreden? De opbrengst van je dak levert momenteel véél meer op dan de rente van een financiële buffer op de bank. Het pand is al aan het sparen voor een volgende stap in de verduurzaming, ze denken aan ófwel een zonneboilersysteem óf doorstroomgeisertjes die -op de zelf opgewekte stroom- een deel van het warm tapwater kunnen verwarmen.

Wil je ook eens kijken of panelen voor jullie interessant zijn? 

  1. Begin dan met controleren of het dak voldoende zon vangt om de plaatsing van panelen rendabel te maken. De site www.zonatlas.nl geeft je hierin inzicht. 
  2. Ga even na of je een vergunning aan moet vragen voor de plaatsing van de panelen. Over het algemeen is dat niet het geval, tenzij het pand een monument is of binnen een beschermd stad- of dorpsgezicht ligt. Let op: er worden wel eisen gesteld. Hieronder vind je een handige beslisboom:
  3. De volgende logische stap is het maken van een overzichtje van jullie elektriciteitsverbruik, het liefst over een aantal jaren. Dit is voor de leverancier nodig om te kunnen bepalen hoeveel panelen jullie ongeveer nodig hebben om het eigen verbruik op te kunnen wekken. Dit kan je (met een slag om de arm) ook zelf kan berekenen, één enkel paneel levert gemiddeld 225 kWh op jaarbasis op. Deel je jaarverbruik door die 225 kWh en je hebt een indicatie.
  4. Overleg vooral even met de WBVG.  Het zou zonde zijn als wij de vervanging van jullie dakbedekking binnen afzienbare termijn op de rol hebben staan, dat zou kunnen betekenen dat de panelen op jullie kosten tijdelijk verwijderd en vervolgens opnieuw aangesloten moeten worden. Het kán verstandig zijn om dan bijv. een jaartje te wachten. Daarnaast stelt de WBVG ook voorwaarden aan het plaatsen van zonnepanelen. Aangezien het om een elektrische installatie gaat moet de installatie in ieder geval voldoen aan de NEN1010 (normering voor de veiligheid van elektrotechnische laagspanningsinstallaties). Daarnaast geldt voor het aanleggen van PV-systemen de NPR 9090, een aanvulling op de NEN 1010. De NPR 9090 is de Nederlandse praktijkrichtlijn waarin gelijkspanning is beschreven. Installaties moeten dan ook volgens de meest recente NEN-normen ontworpen zijn. Dit moet terug te zien zijn op de offerte en opdrachtbevestiging van de installateur. Tot slot (en niet onbelangrijk!) moet de dakconstructie voldoende draagkracht hebben. Bij twijfel zullen we om een constructief rapport vragen. Laat je hierdoor vooral niet ontmoedigen, het klinkt spannender dan het is.
  5. Als ook wij groen licht hebben gegeven kan je aan de slag met het aanvragen van offertes. Ons advies is om meerdere partijen een prijs te laten maken. Zorg dan ook dat de partijen ongeveer hetzelfde aanbieden, dan kun je beide prijzen beter met elkaar vergelijken. Onze ervaring is dat er veel ‘dozenschuivers’ op de markt zijn die voor een leuk prijsje verouderde producten plaatsen waarmee je je dak niet optimaal benut. De WBVG heeft in het verleden plezierig met enkele partijen gewerkt, schroom niet om even te bellen voor advies. Ook even meekijken naar offertes is iets dat we met plezier doen!

Bij panden waar nog ruimte is in de huurprijs bestaat de mogelijkheid om de panelen door de WBVG te laten bekostigen. Hier staat dan wel een huurverhoging tegenover, de grootte van de huurverhoging hangt samen met de grootte van de investering. Eigendom en daarmee ook onderhoud en vervanging in de toekomst ligt in dit geval bij de WBVG, het pand profiteert van de opbrengst van de panelen. Interesse? We horen het graag. 

Posted in nieuws, publicaties onderhoud |

Pimp je pand

 

Te mooi om niet met jullie te delen… De bewoners van de van Oldebarneveldtstraat hebben een prachtig kunstwerk aan de zijgevel gekregen, onderdeel van het fotoproject ‘Flipping The Bird’ (https://www.besiendershuis.com/jaap-scheeren-flipping-the-bird). Te zien op zes plekken in de stad, een leuke aanleiding om eens een stadswandeling te maken door de mooiste stad van Nederland! Oh, het is -helaas- een behangetje, beperkte houdbaarheid dus denk ik. 

Posted in Geen categorie, nieuws |

Er gebeurt iets moois op 19 september

Tadadaaa…bewonersinitiatieven, dit is er voor jullie!

Cooplink bestond al een paar jaar als netwerk van bewonersinitiatieven. NU is Cooplink een echte vereniging van wooncoöperaties (in spe) en collectieve woonvormen.

Cooplink gaat zorgen dat je antwoorden krijgt op al je vragen over beheercoöperaties, duurzaamheid, financiering, representatie/lobbyen. En meer!

Om ervaringen te verzamelen heeft de vereniging Cooplink nieuwe bewonersinitiatieven als lid nodig! Dit is een oproep om een kijkje te nemen op de eerste ALV van Cooplink.

Cooplink nodigt jou en je mede-coöperatieven van harte uit op zaterdag 19 september van 13:30 tot 15:00 uur. Je hoeft geen lid te zijn. Als je bij een wooncoöperatie (in oprichting) hoort, ben je sowieso van harte welkom.

Deze ALV is online;

De ALV duurt 1,5 uur en

De ALV staat open voor iedereen. Je kunt dus gewoon meedoen, ook al ben je nog geen lid!

Deze 1e ALV is digitaal, en gaat per Zoom. Je wordt online hartelijk ontvangen, de deelnemers maken kennis met elkaar (wie ben jij?) en dan gaan we vlot door het programma van de 1e ALV heen. Zo vertelt Blase Lambert vanuit Engeland over co-operative housing aldaar (ondertiteling wordt verzorgd). Je ziet Cooplinks nieuwste filmpje over wooncoöperaties in Nederland. We praten samen over wat jij nodig hebt en over lidmaatschap van Cooplink. Tot slot heffen we een denkbeeldig glaasje met elkaar op het succes van wooncoöperaties in Nederland. Wil je nog even doorpraten? Dat kan. De sessie blijft open tot 16:00 uur. 

Dus, bewonersinitiatief: meld je aan voor de ALV! De inlogcodes krijg je natuurlijk toegestuurd na aanmelding. Stuur een mailtje naar info@cooplink.nl, en geef aan met zijn hoevelen je de ALV wilt bijwonen

 

Cooplink heeft ook nog eens een nieuwe website en daar zijn ze best trots op. Klik hier en neem een kijkje. Op de site wordt alle kennis over wooncoöperaties samengebracht en daar heeft Cooplink jullie hulp hard bij nodig. Deel je kennis op het forum en op Wiki. Ontdek interessante nieuwtjes, cursussen en evenementen. Kijk eens naar andere initiatieven die zich ingeschreven hebben bij Cooplink. Ontbreekt er nog iets? Klik hier en vertel het Cooplink.

Posted in nieuws |

Mooie bedrijfsruimte te huur!

De begane grond van ons pand Bevrijdingsstraat 38 te Wageningen is op zoek naar een nieuwe invulling. Ben jij of ken jij die ondernemer die interesse heeft in deze mooie, centraal gelegen bedrijfsruimte? 

Het geheel heeft een oppervlakte van circa 130 m2. Daarnaast beschikt de ruimte over een bergruimte, toiletgroep, keuken en spoelkeuken. Er is een vetput aanwezig. Het pand valt onder het bestemmingsplan detailhandel maar heeft -omwille van het overgangsrecht- ook nog een horeca-bestemming. De ruimte is enkel geschikt voor lichte horeca. 

De huurprijs is €1232,65 per maand excl. BTW. De huurtermijn is in beginsel vijf jaar waarna verlengd kan worden. De ingangsdatum is nader overeen te komen. 

Reacties graag per mail aan:

WBVG

ter attentie van B.Smits

bernard@wbvg.nl

 

Plattegrond BG aangepast
Posted in nieuws |

Werkzaamheden WBVG en COVID-19

Update 23 juni 2020 

Bereikbaarheid

Om verspreiding van het coronavirus (COVID-19) zoveel mogelijk te voorkomen, is ons kantoor tot nader bericht beperkt bereikbaar, onze medewerkers zullen waar mogelijk thuis werken. Bereikbaarheid via de mail is als vanouds, telefonisch zijn we -mogelijk- minder bereikbaar. 

Onderhoud

De uitvoering van reparatieverzoeken heeft de afgelopen tijd enige vertraging opgelopen, de meeste binnenwerkzaamheden zijn door ons uitgesteld. Nu de maatregelen langzaam weer wat versoepelt worden hebben wij ook ons beleid wat bijgesteld, inmiddels worden werkzaamheden binnenshuis waar enigszins mogelijk weer opgepakt. Planmatig onderhoud aan de buitenzijde (schilderwerk, dakwerk etc.) kan sowieso doorgang vinden omdat dit aan de buitenzijde plaatsvindt. Eerder hebben we een protocol geschreven voor onze onderhoudspartners, dit vind je hier

ALV

Vooralsnog worden er geen live-bijeenkomsten georganiseerd. De Algemene Ledenvergaderingen vinden online plaats via het platform Zoom, dit blijkt een redelijk werkbaar alternatief. We hopen dat we met z’n allen deze periode snel achter ons kunnen laten en kunnen genieten van de zomer! 

Posted in nieuws |