Koolemans Beijnenstraat 16 (KB-school)

Vereniging Stoottroepen Oost

Koolemans Beijnenstraat 16 (16a en 16b)

6521 EV Nijmegen

024-3226294

 

Ligging: Spoorbuurt, gelegen in Nijmegen-Oost

Aantal eenheden: 12

Werkruimtes: geen

Gemeenschappelijke ruimtes: elke verdieping deelt leefkeuken en sanitair. Samen delen de bewoners een royale achtertuin (de oude speelplaats) en de kelderruimtes.

Bouwjaar (voor zover bekend): 1912

Oppervlakte: ? m2

WBVG-pand sinds: 1992

Vroegere functie van het pand: schoolgebouw

 

In 1913 lieten de broeders van de Congregatie der Broeders van de Onbevlekte Ontvangenis een ULO (uitgebreid lager onderwijs) voor jongens van twaalf tot zestien jaar bouwen. Dit statige gebouw kreeg de naam van de stichting, St. Joseph. In de tweede wereldoorlog werd het pand gevorderd door de Duitsers en moesten broeders en leerlingen uitwijken naar een andere locatie. Enkele jaren na de oorlog, in 1948, betrokken de broeders een ander gebouw in het nabij gelegen Hengstdal.

In 1982 besluiten krakers de voormalige en leegstaande school te betrekken. Hoewel op de voorgevel de naam St. Josephschool prijkt noemen zij het pand de KB-school, naar de eerste letters van de straat. Na de legalisatie in 1991 verbouwt de gemeente het pand een jaar later tot woonruimte voor twaalf mensen in drie woongroepen. Het beheer wordt in 1992 overgedragen aan de WBVG, die het pand uiteindelijk in 1997 ook aankoopt. De ruige naam van de vereniging desondanks (Stoottroepen Oost) is het pand heden ten dage een fijne, rustige woonplek met een prachtige achtertuin.