Bewoners van Hotel Bosch
Apeldoornsestraat 4
6828 AB Arnhem
Interesse om hier te wonen? Stuur een mailtje naar voorzitter@hotel-bosch.nl
Ligging: Spoorhoek, Wijk 02 Spijkerkwartier
Huidige aantal bewoners: 11
Werkruimtes: ja, de begane grond is in gebruik als horeca-ruimte
Gemeenschappelijke ruimtes: woonkeuken, sanitaire voorzieningen en een kleine achtertuin
Bouwjaar (voor zover bekend): 1865
Oppervlakte: 544 m2 (# 4) + 840 m2 (# 4a)
WBVG-pand sinds: 1999
Vroegere functie van het pand: woning, hotel, speculatieobject
Hotel Bosch, ooit het langst bestaande kraakpand van Nederland, kent een roerige geschiedenis. Het is nu moeilijk voor te stellen, maar Apeldoornsestraat # 4 en het naastgelegen # 6 waren ooit elkaars spiegelbeeld.
Het dubbele pand met de nummers 4 en 6 is in 1865 gebouwd. De eerste bewoners van Hotel Bosch waren Baron Voerst van Lijnden en daarna jonkheer Stael van Holstein, deze laatste keerden na het einde van de Tweede Wereldoorlog niet meer terug. In 1946 kocht Ludovicus Bosch het pand, hij was degene die van het woonhuis een simpel hotel maakte en het pand haar naam gaf. In 1953 werd het kleine hotel uitgebreid met behulp van geld uit het Marshallplan, de huidige zijbeuk is uit die tijd. Het hotel sloot in 1957 haar deuren, om in 1961 door de nieuwe eigenaar Lammert Vorenkamp weer geopend te worden. In 1978 sloot het hotel wederom haar deuren en werd het opgekocht door een projectontwikkelaar, die het pand grotendeels sloopte. Na slechts 4 weken van leegstand, werd het pand op 5 september 1978 gekraakt.
Het pand huisvestte na de kraak -naast een vegetarische woongroep- ook kraakkroeg ‘Bazoeka’, concertzaal ‘De Doos’ en het Watertejater. Tijdens het 10-jarig bestaan van het kraakpand in september 1988 werd een grote muurschildering aangebracht. Het was een collage van tien jaar actieposters (zie foto hierboven). In 2007 werd de muur gerenoveerd en is deze schildering verdwenen. Na diverse serieuze ontruimingsdreigingen is het pand in 1999 aangekocht door de WBVG waarmee het gebruik gelegaliseerd werd, de krakers werden huurders. In 2002 is het pand verbouwd tot 11 onzelfstandige wooneenheden op de verdiepingen en een cultuurcentrum op de begane grond. Na wat wisselingen in de exploitatie heeft in augustus 2020 Café Bosch haar deuren open gegooid. Tekeningen van het gebouw vind je hier. Het pand is gerealiseerd in samenwerking met met Baston Wonen.
Apeldoornsestraat 4, Arnhem, Gelderland, Nederland