Het onderhouden van een dakraam

Ook een dakraam moet onderhouden worden, en zelfs wat meer dan een normaal raam. Hieronder vind je enkele tips:

Gootstukken en lekkage

Dakramen zijn waterdicht op de dakbedekking aangesloten door middel van gootstukken rondom. Deze gootstukken zorgen voor een goede doorstroming van het regenwater (zie afbeelding hieronder). Controleer regelmatig of bladeren en ander vastzittend vuil deze functie niet saboteren. Dit kan met het nodige beleid veilig van binnen uit.

Ook smeltende sneeuw en/of ijs kan voor flinke lekkages zorgen. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat het het smeltwater vrij kan worden afgevoerd. Door de goten na een flinke sneeuwbui even schoon te vegen voorkom je grote ellende. Dakramen willen nog wel eens dichtvriezen bij stevige vorst. Probeer dan niet deze tóch te openen, de kans op glasbreuk is namelijk levensgroot. Dicht laten zitten tot de dooi inzet, dan kan daarna het raam weer open. Mocht er nú toch een ruit stuk gaan, noteer dan ajb. de gegevens op het typeplaatje en neem contact op met de WBVG. Het typeplaatje vind je (bij Veluxramen althans) aan de bovenzijde van het draaiend deel.

 

 

1. Type dakraam

  1. 2. Maatcodering
  2. 3. Uitvoering
  3. 4. Productiecode
  4. Bij stuifsneeuw kán er lekkage optreden. Om opwaaiend stuifsneeuw buiten te houden, is een foamband aangebracht in de naad tussen de gootstukken en de dakpannen. Door alle weersinvloeden wordt deze op den duur broos en kan deze loslaten. Check deze dus ook af en toe. Nieuwe foam is eenvoudig zelf aan te brengen. Ook het ventilatierooster/de ventilatieklep wil bij stuifsneeuw wel eens problemen geven. Behalve het dichtzetten van het rooster/de klep is daar helaas weinig tegen te doen. 

Schilderen van de binnenzijde
Heb je een houten dakraam? Dit zijn feitelijk normale raamkozijnen en moeten dus aan de binnenzijde geschilderd worden, net als al het andere binnenschilderwerk op hout. Staat netjes en voorkomt schade, schimmel en uiteindelijk lekkage. Deze verantwoordelijkheid ligt bij de huurder. Vanuit de fabriek zijn deze ramen blank gelakt. Het is niet verplicht het raamhout blank te houden, het mag prima een kleurtje krijgen, waarbij we de tip mee willen geven dat lichtere kleuren ramen groter doen lijken. 

Ventileren: belangrijk!
De ventilatieklep van een dakraam is een belangrijke bron van ventilatie. Frisse lucht zorgt voor een goed binnenklimaat, dus minder gezondheidsklachten en geen schade door vocht en schimmel in huis. Het is slim om de ventilatieklep zo nu en dan schoon te maken/uit te zuigen. Insectenlijkjes, stof en blaadjes ben je dan kwijt en de ventilatiefunctie is weer optimaal.

Smeren van de scharnieren
De ramen draaien op de twee scharnieren. Deze blijven letterlijk gesmeerd lopen met zuurvrije vaseline. Eens in de twee jaar smeren is voldoende. Bij dakramen jonger dan bouwjaar 2001 volstaat minder vaak smeren omdat hier geen ijzer op ijzer draait. Onze collega’s van Ymere maakten een handige instructievideo over hoe een dakraam te smeren, deze vind je hier.