Herfst- en winterseizoen

De herfstdagen worden gekenmerkt door bontgekleurde bladeren en wisselvallig weer. Ook de temperaturen zakken naar beneden, de eerste nachtvorst is misschien al weer een feit. Hoewel allebei prachtige seizoenen vragen herfst en winter wél wat extra aandacht van de huurder, hieronder staan deze puntjes even benoemd.

  • Naast veel blad valt er vaak ook veel regen. Teveel blad in goten of op daken kán dan leiden tot vervelende lekkages, ook binnenshuis. We adviseren dan ook om eens in de zoveel tijd goten en stadsuitlopen (de afvoeren van het dak) te controleren en zo nodig leeg te halen. Het verwijderen van blad van daken en goten is een verantwoordelijkheid van de pandvereniging, óók wanneer goten slecht bereikbaar zijn. In die situaties zijn er bedrijven die deze werkzaamheden tegen (geringe) betaling periodiek kunnen verzorgen.
  • Bij vorst kunnen leidingen in onverwarmde of niet-geïsoleerde ruimtes bevriezen. Leidingen in zulke ruimtes (kelders, bijv.) moeten door de huurder beschermd worden tegen vorst. Zet onnodig openstaande ramen even dicht, dat scheelt al veel. Bij strenge vorst kan het nodig de verwarming wat hoger te zetten of een straalkacheltje in de ruimte te plaatsen, zodat de temperatuur in ieder geval niet onder de nul zakt.
  • Je kunt ook de waterleidingen voorzien van leidingisolatie. Dit zijn relatief goedkope kunststof buizen die je eenvoudig over de leidingen schuift. Kosten hiervan zijn voor de pandvereniging.
  • Tap eventuele buitenkranen af. Dit doe je door binnen de tussenkraan dicht te draaien en daarna de buitenkraan open te draaien. 
  • Met het dalen van de temperaturen wordt de warmtevraag weer groter. Wanneer een CV(-ketel) problemen geeft mag je een melding doen bij Kemkens. Dit kan online of telefonisch: 088-5050 330. Het is niet toegestaan om andere bedrijven dan Kemkens te benaderen voor CV-onderhoud. Als dit tóch gebeurt zijn de kosten helaas voor eigen rekening, we hebben de installatie immers onder contract bij Kemkens en betalen er dus al voor.
  • Hoewel echte sneeuwpret al een aantal jaar geleden lijkt kan het natuurlijk voorkomen dat er een flink pak sneeuw valt. Opgehoopte sneeuw in goten levert bij het smelten van de sneeuw vaak lekkages op omdat het smeltwater dan niet goed weg kan. De afvoer vrij maken door er wat kokend water op te gieten biedt in sommige gevallen soelaas. Vanzelfsprekend alleen toepasbaar als de goot goed en veilig bereikbaar is via een ladder van buitenaf (of via een dakraam).
  • De (verdere) verdeling van verantwoordelijkheden kun je ook terugvinden in het onderhouds-ABC op de website. Vergeet vooral niet te genieten van de wisselende seizoenen 🙂