Herfst- en winterseizoen

De herfstdagen worden gekenmerkt door bontgekleurde bladeren en wisselvallig weer. Ook de temperaturen zakken naar beneden, de eerste nachtvorst is misschien alweer een feit. Hoewel allebei prachtige seizoenen vragen herfst en winter wél wat extra aandacht van de huurder, hieronder staan deze puntjes even benoemd:

-In de herfst valt er, naast veel regen, ook veel blad. Ophoping van blad in dakgoten of op daken kan leiden tot vervelende lekkages, ook binnenshuis. We adviseren dan ook om eens in de zoveel tijd goten en stadsuitlopen (de afvoeren van het dak) te controleren en waar nodig leeg te halen. Een goed moment is het eind van de herfst, na het vallen van alle blad maar vóór de eerste sneeuw. Vergeet ook vooral niet de gootstukken rondom de dakramen te reinigen, als deze dichtslibben krijg je geheid lekkage.

-Het schoonhouden van dakgoten en daken is een verantwoordelijkheid van de pandvereniging, óók wanneer deze slecht bereikbaar zijn. Er zijn bedrijven die deze werkzaamheden tegen (geringe) betaling periodiek kunnen verzorgen.

-Opgehoopte sneeuw in goten kan bij dooi lekkages veroorzaken, dit omdat het smeltwater door ijsvorming soms niet goed weg kan en over de rand slaat. De afvoer vrijhouden door er regelmatig een keteltje kokend water op te gieten biedt in sommige gevallen soelaas. Vanzelfsprekend alleen toepasbaar als de afvoer goed en veilig bereikbaar is via een ladder van buitenaf (of een naastgelegen dakraam).

-Ook stuifsneeuw in combinatie met harde wind kan voor verrassingen binnenshuis zorgen. Probeer hier het euvel op te lossen door de sneeuw aan de buitenzijde te verwijderen. Ook hier weer: alleen wanneer dit verantwoord kan. 

-Sneeuw op de zonnepanelen kan je gewoon laten liggen. Door de korte dagen en het weinige, zwakke zonlicht is het rendementsverlies niet erg groot. Bovendien kun je de panelen beschadigen bij het afschrapen van de sneeuw, om nog maar te zwijgen van de veiligheidsrisico’s die gepaard gaan met je in de winter op een dak te begeven. Niet doen dus.

-Bij vorst kunnen leidingen in onverwarmde of niet-geïsoleerde ruimtes bevriezen. Water dat bevriest zet uit, met als gevolg dat leidingen kunnen knappen. Het beschermen van leidingwerk tegen vorst is een huurdersverantwoordelijkheid. Zet openstaande ramen in de bedoelde ruimtes even dicht, dat scheelt al veel. Bij strenge vorst kan het nodig zijn de eventueel aanwezige radiator wat hoger te zetten of een straalkacheltje in de ruimte te plaatsen, zodat de temperatuur in ieder geval niet onder de nul zakt.

-Je kunt leidingwerk ook voorzien van buis- of leidingisolatie. Dit zijn relatief goedkope isolatiebuizen die je eenvoudig over de leidingen schuift. Aanschaf en aanbrengen zijn verantwoordelijkheid van de pandvereniging. Hier een handig linkje.

-Tap bij dreigende vorst eventuele buitenkranen af. Dit doe je door binnen de tussenkraan dicht te draaien en daarna de buitenkraan open te draaien zodat de leiding leegloopt.

-Wanneer de CV(-ketel) problemen geeft mag je een melding doen bij Kemkens. Dit kan online of telefonisch: 088-5050 330. Het is niet toegestaan om andere bedrijven dan Kemkens te benaderen voor CV-onderhoud. Als dit tóch gebeurt zijn de kosten helaas voor eigen rekening.

-Tot slot: draai de thermostaat bij ’s nachts of bij (kortere) afwezigheid niet lager dan 15 graden. Het kost véél meer energie om de woning weer terug op temperatuur te krijgen dan wanneer je de temperatuur een beetje constant houdt.

De (verdere) verdeling van verantwoordelijkheden kun je ook terugvinden in het onderhouds-ABC op de website. Vergeet vooral niet te genieten van de voordelen van beide seizoenen 🙂