- vervuiling bij de sensor, denk aan stof of spinnenwebben;
- een insect dat in de rookkamer is gekropen;
- vrijgekomen stof door kluswerkzaamheden of doordat de verwarming na lange tijd weer gebruikt wordt;
- stoom uit de douche;
- nevel uit een spuitbus, bijv. deodorant;
- een lege batterij, verkeerde aansluiting of een technisch defect.
Als een melder een onecht signaal geeft en de oorzaak níet weg te nemen is kan het nodig zijn om een melder te demonteren van de voetplaat, zodat de melders stoppen met piepen. Dit kan en mag je zelf doen, mits het nadien direct aan ons doorgegeven wordt, zodat we de situatie weer kunnen herstellen. Aan de zijkant van de melders zit een opening waar een platte schroevendraaier in gestoken kan worden. Hiermee ontgrendel je de bevestiging en kun je de melder van de grondplaat schuiven.
In onze panden hangen gekoppelde rookmelders van de merken FireAngel en Ei. Onze melders zijn per definitie op het stroomnet aangesloten en hebben een backup-batterij (9-volt blokje of lithium accu) zodat ze óók functioneren wanneer de stroom er af is. Melders die níet op het stroomnet zijn aangesloten zijn níet van de WBVG.
Lege 9-volt blokjes zorgen ervoor dat de melder een terugkerend kort piepsignaal geeft. Om dat te voorkomen moet de batterij elk jaar vervangen te worden, dit hebben wij uitbesteed aan de firma Berki. Het kán in zeldzame gevallen voorkomen dat een batterij tussentijds de geest geeft. Met onderstaand filmpje kan je zien hoe je zo’n batterij kan vervangen zonder de melder te beschadigen. Hier kan je een handige gebruikskaart van EI downloaden om bijv. in je meterkast te hangen.
Hangen er bij jou FireAngel-melders? Hier vind je de gebruiksaanwijzing van de Wi-Safe 2 lokatieschakelaar en hier vind je een beknopte handleiding van de melder zelf.