Burghardt van den Berghstraat 161-163

 

Huurdersvereniging “De Opklaring”

Burghardt van den Berghstraat 161-163

6512 DK Nijmegen

 

 

Ligging: Bottendaal, Nijmegen-Oost

Huidige aantal bewoners: 5
Werkruimtes: geen

Gemeenschappelijke ruimtes: geen

Bouwjaar (voor zover bekend): 1895

Oppervlakte: 131 m2

WBVG-pand sinds: 2015

Vroegere functie van het pand: woonfunctie

 

Ons herenpand, bestaande uit vier verdiepingen met stadstuin, gelegen in de wijk Bottendaal, kent een lange historie – hoge plafonds, oude schouwen en enkele decoratieve elementen zijn daar de stille getuigen van. Gebouwd in 1895, met een oppervlakte van 131m2, maakt onze woning onderdeel uit van de zogenoemde ‘negentiende-eeuwse stadsschil’, een stervormig stratenplan naar Parijs’ model met het Keizer Karelplein als centraal punt. Sinds 2009 staat ons pand op de gemeentelijke monumentenlijst als beschermd stadsgezicht.

Oorspronkelijk bestaat ons pand uit een bovenwoning (161) en een benedenwoning (163). De oudste, nog in het stadsarchief vindbare bewoner was een zekere Agatha Harinck-Paret. Een Zeeuwse dame die na enkele omzwervingen met haar man Leendert, werkzaam bij de Koninklijke Marine, in 1899 in de benedenwoning neerstreek. De twee huizen hadden in die tijd een hoog verloop van bewoners. Er woonden onder meer een opzichter-machinist van staatsspoorwegen, een kantoorbediende, een tekenaar, een “reiziger” en een timmerman. In 1936 kwamen zowel 161 als 163 in handen van de ongetrouwde mevrouw Vermeulen. Of toen de twee panden al zijn samengetrokken is onduidelijk.

Op 3 maart 1985, toen Nederland in een diepe economische crisis verkeerde, kocht de woonvereniging “Onverklaarbaar Bewoond” ons pand aan. De vereniging had ook panden in de Van Trieststraat, de Dominicanenstraat en de Tooropstraat. Ons pand (inclusief stichtingskosten) werd toentertijd voor een kleine 132.000 gulden aangeschaft met een hypotheek uitgesmeerd over dertig jaar. De toenmalige leden – verenigd onder de naam ‘huurdersvereniging de neerslag’ – creĂ«erde op deze manier betaalbare woonruimten voor (jong)volwassenen die op een andere manier dan het traditionele gezinsleven (man-vrouw-kinderen) wilden samenleven.

Onze meer dan honderd jaar oude muren hebben alles meegemaakt: van de onverwachte dood van een verloofde in de familie Maas in 1915 tot een groot huisfeest in juni 2003 – geheel in thema naar het behendigheidsspel Twister, waarbij de woonkamer rood, de tuin blauw en de gang geel waren versierd.

In 2015, toen de hypotheek afliep en banken geen nieuwe hypotheken meer aan woongroepen verstrekten, is ons pand door de WBVG aangekocht. Op deze manier kon de constructie van het betaalbaar samenwonen blijven bestaan. Om de positiviteit te versterken werd “huurdersvereniging de neerslag” omgedoopt tot “de opklaring”, een gemengde woongroep en huiskat die op een ongedwongen, maar hechte manier samenleven.

Het pand is gerealiseerd in samenwerking met Talis.