Woongroependag 2017

Op 16 september 2017 vindt de vijfde landelijke woongroependag plaats.

De Papenhulst in Den Bosch is de gastheer en organisator en heeft het programma online gezet.

Het belooft een boeiende dag te worden met veel ruimte voor diepgang in de thema’s communicatie, beheer en ideologie.

Dus ben je geïnteresseerd in het groepswonen en het programma van deze dag? Ga dan snel naar woongroependag.nl en lees verder….

Tot ziens op 16 september!

Posted in nieuws |

“Wonen in de 21e eeuw” is uit!

De Arnhemmer Peter Camp schreef een onwaarschijnlijk compleet naslagwerk over collectieve woonvormen anno nu.

Je bekijkt ademloos een enorme hoeveelheid aan voorbeelden in Nederland en daarbuiten. Een prachtige pil vol met foto’s en beschrijvingen van bijzondere projecten. En natuurlijk herken je ook diverse WBVG-initiatieven, zoals IEWAN, Eikpunt, Beekhuizen, Casa de Pauw. Het boek is een regelrechte aanrader voor iedereen met affiniteit voor het nieuwe wonen.

Dit is wat de uitgever er over schrijft op zijn website:

“De verhouding tussen de generaties wijzigt. Door nieuwkomers, de stijgende gemiddelde leeftijd en de veranderende gezinssamenstelling wordt onze samenleving steeds kleurrijker. Woonbehoeften van jongeren, alleenstaanden, jonge gezinnen, vitale en kwetsbare ouderen veranderen. Collectieve woonvormen zijn bezig aan een opmars.

Dit biedt nieuwe kansen aan woningbouwcorporaties, vastgoedondernemingen, gemeenten, woon- en zorgprofessionals, projectontwikkelaars, woonconsulenten, architecten, stedenbouwkundigen, en andere belanghebbenden die snel willen inspelen op de nieuwe woonwensen.

Veel van de woonvormen die beschreven worden in dit boek zijn onbekend bij het brede publiek. Met aansprekende voorbeelden uit Nederland en België en tal van bruikbare aanwijzingen nodigt het belangstellenden uit om er meteen iets mee te doen.”

 

Het boek is uiteraard te bestellen en kost € 59,-. Niet goedkoop maar absoluut de moeite waard!

Posted in nieuws |

Meld je snel aan!

logo-met-tekst-in-kleur-en-achtergrond-online

COOPLINK – Kennisnetwerk wooncoöperaties

Deze COOPLINK-bijeenkomst is voor iedereen die betrokken is bij collectief wonen in zelfbeheer. Woon je in een collectief woonproject of werk je mee aan de ontwikkeling ervan? Kom dan naar deze bijeenkomst op 21 januari bij Casco in Utrecht en deel je kennis!

Klik hier voor je aanmelding!

 

Het programma voor deze middag:

  • – Welkom en ontvangst vanaf 13:30 uur, start programma 14:00 uur
  • – Kennismaken met elkaar!
  • – Pecha Kucha: mini-presentaties van een aantal wooncoöperaties (in oprichting).
  • – Ideeënbrouwerij: Hoe kunnen we elkaar als initiatiefnemers van wooncoöperaties versterken?
  • – Open podium
  • – We sluiten de middag rond 17 uur af met soep, broodjes en een borrel.

 

 

Ps. Heb je je initiatief nog niet aangemeld als deelnemer in Cooplink? Klik dan hier!

Posted in nieuws |

Eerste bijeenkomst COOPLINK

logo-met-tekst-in-kleur-en-achtergrond-online

Cooplink is het platform van en voor initiatieven voor zelfbeheer en wooncoöperaties. Het doel van het platform is elkaar te versterken door kennis en ervaring te verzamelen en te delen, zowel online als offline.

 

Na de lancering van het digitale platform wordt nu de eerste kennis-deel-bijeenkomst voor collectieve woonprojecten in zelfbeheer georganiseerd. De bijeenkomst vindt plaats op 21 januari van 14-17 uur bij Casco in Utrecht

 

Deze bijeenkomst is voor leden van initiatieven die meedoen aan Cooplink of daarvoor interesse hebben. Wil je je met jouw initiatief aanmelden voor Cooplink? Klik dan hier! Je ontvangt dan zeker een definitieve uitnodiging voor deze bijeenkomst.

 

Op het programma staat alvast:

  • een update over de stand van zaken met het actieprogramma wooncoöperaties in de verschillende regio’s
  • veel ruimte om je eigen thema’s aan de orde te stellen
  • een lekker borrel na afloop

Zet het in je agenda!

Photo by Niels Moolenaar

Photo by Niels Moolenaar

 

Tot ziens op 21 januari bij Casco in Utrecht!

Posted in nieuws |

Hoogste punt Sterappel gevierd

Vrijdag 28 oktober heeft Villa Sterappel gevierd dat het hoogste punt is bereikt.

dsc_0006

Clemens Nolten verzorgde de aftrap van dit heuglijke feit waarna Walter Hamers (opdrachtgever Talis) en Frank Willems (architect) hun waardering uitspraken voor dit bijzondere project en de uitstekende onderlinge samenwerking.

dsc_0015

De bewoners, die deels nog in hun zelfwerkzaamheidskloffie rondliepen, hesen voor de gelegenheid een heuse Sterappelvlag in top en Frank Willems onthulde een stalen sterappel die later definitief aan de gevel bevestigd zal worden.

dsc_0036

Een bierkar en een frietkar ondersteunden de prima stemming onder de aanwezigen.

Op naar de oplevering die voor begin 2017 gepland staat!

 

Posted in nieuws |

Woongroependag 2016 succesvol

Circa 70 personen bezochten de Woongroependag 2016 bij IEWAN in Lent.

Door IEWAN zelf georganiseerd en succesvol verlopen. Er heeft veel uitwisseling plaatsgevonden en er zijn nog tal van contacten nadien gelegd tussen bezoekers die vanuit alle uithoeken van het land naar Lent waren gekomen.

wgd-2016

Het stokje is overgenomen door de Papenhulst in Den Bosch. Daar vindt de Woongroependag 2017 plaats. Dan zien we elkaar vast en zeker weer!

Bekijk hier de presentatie die IEWAN over zichzelf liet zien en het programma van deze mooie dag.

Posted in nieuws |

Workshop kitten

Onlangs hebben wij -vooralsnog voor een selecte groep WBVG-panden- een praktijk-workshop georganiseerd. Vanwege de beschikbare ruimte konden we niet alle panden uitnodigen, de panden die nu niet aanwezig waren zullen worden uitgenodigd voor een vervolg. 

 

Het onderwerp was binnenschilderwerk en dan met name het bijhorende kitwerk. We merkten in de praktijk dat lang niet iedereen overweg blijkt te kunnen met beglazingskit en dachten: dat kan strakker. Na een lekker verzorgde maaltijd gingen we met frisse zin aan de slag en wat bleek: met een beetje uitleg en vooral veel doen bereikten de deelnemers al veel betere resultaten!

 

Het was wat ons betreft een groot succes, vooral omdat het ook gewoon gezellig was en het leuk was om mensen van de verschillende panden samen bezig te zien. Het smaakte naar meer, naderhand vroegen we ons af of het niet een idee zou zijn om wat vaker een workshop te organiseren. Wat basis elektrawerk zou een dankbaar onderwerp kunnen zijn, maar ook tegelen of stuccen leent zich prima voor een kleine workshop. We hopen eigenlijk op een clubje aktieve bewoners die wel zin hebben om dit -samen met ons- op de rit te zetten, dus als je je geroepen voelt: laat het horen! 

 

 

20161006_191351 20161006_182818

Posted in nieuws |

Nieuw leven in de Bevrijdingsstraat

Eindelijk, voorheen de Overkant heeft een nieuwe invulling!

 

Na een intensieve verbouwing opent per 1 oktober Vreemde Streken haar deuren in ons pand aan de Bevrijdingsstraat te Wageningen. Voor veel mensen in Wageningen is Vreemde Streken al jaren een begrip. Voor hen die het nog niet kennen: 

Vreemde Streken is een biologische lunchroom, besloten restaurant en duurzaam cateringbedrijf. Ook worden er duurzame lifestyleproducten verkocht. Sympathieke club dus!

 

Vanaf oktober kun je terecht van woensdag t/m zaterdag. Woensdag, donderdag en zaterdag van 10:00-17:00 uur en vrijdag van 10:00-22:00 uur.

 

Nieuwsgierig? Op zondag 2 oktober is eveneens de jaarlijkse kook- en koopzondag, dit jaar met thema “Let it Bean!”. 2016 werd door de VN uitgeroepen tot ‘jaar van de peulvrucht’. Peulvruchten zijn een goede voedingsbron, een waardige vleesvervanger en kunnen duurzaam geteeld worden. Bij Vreemde Streken staan dan verschillende speciale openings-aanbiedingen met bonen op het menu.

 

chili-con-carne-a-la-jamie-oliver-800x600-24463-610x300

Posted in nieuws |

HERINNERING

Nog niet aangemeld voor de 4e Nationale Woongroependag????

wgdag

Goed nieuws: Er zijn nog plaatsen beschikbaar.

 

Op zaterdag 17 september 2016 vindt de 4e Woongroependag plaats, georganiseerd door en bij IEWAN in Lent.

Met een boeiend programma, voor elck wat wils!

Er kunnen heel wat mensen ontvangen worden want naast IEWAN is ook buurproject EIKPUNT gastheer voor deze dag. Alles wat je altijd al had willen weten over woongroepen, kun je op deze dag te weten komen.

 

Meld je hier aan!

Posted in nieuws |

Meld je aan voor de Woongroependag 2016

wgdag

De 4de landelijke woongroependag komt eraan. Dit jaar georganiseerd vanuit Iewan, op zaterdag 17 september in Nijmegen Lent. Een informele ontmoetingsdag waar ervaringen en ideeën uitgewisseld worden.

Er zijn drie workshopblokken: ‘ecologiseren’, ‘woongemeenschappen in de toekomst’ en ‘zelforganisatie en zelfbeheer’, die worden ingeleid door inspirerende sprekers. Voor het volledige programma zie de website. Er is een lunch en na afloop kletsen met drankjes.

Meld je aan via de website. Geef ook aan welke workshop je denkt te gaan volgen. Dan kan hier bij de planning rekening mee gehouden worden. De bijdrage voor de dag is 10 euro.

Vanwege het beperkt aantal parkeerplaatsen en het ecologische karakter van het IEWAN-project worden bezoekers gevraagd zoveel mogelijk met het openbaar vervoer te komen. Meer informatie over openbaar vervoer en route op de website onder het kopje info.

Vanaf 10.30 staat koffie en thee klaar. Tot 17 september!

 

Posted in nieuws |